Ο Γιος της Σιωπής

18 Jun

Οι συντάκτες του sVSd επιλέγουν ένα από τα βιβλία που τους σημάδεψαν και εξηγούν το γιατί.

***

Ήταν καλοκαίρι προς Β’ ή Γ΄ λυκείου. Στο χωριό, ένα μεσημέρι καθώς πήγαινα για την εφημερίδα μου μετά το μπάνιο έπεσε το μάτι μου σε αυτό.

A02047

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την γεωμετρία και τα μαθηματικά. Δύσκολα θα με δελέαζε. Στην περιγραφή του βιβλίου όμως έγραφε για τον μυστικιστή Πυθαγόρα που αναζητούσε την γνώση μέσα από διάφορες οδούς, το ζήτημα της ύπαρξης , τα ταξίδια του, την σχολή στην Κάτω Ιταλία και το μυστηριώδες τέλος….

Ξεφυλλίζοντας τώρα ξανά το βιβλίο βλέπω είναι γεμάτο υπογραμμίσεις και αγκύλες. Συνεχώς διάβαζα πράγματα που μου τσίγκλαγαν το μυαλό. Θυμάμαι πως μέχρι καθηγήτρια στο λύκειο μου το είχε ζητήσει ύστερα από κάτι που είχα αναφέρει από αυτό σχετικά με ένα θέμα που συζητάγαμε. Βρίσκω σφηνωμένα χαρτάκια. Σημειωμένη η θεωρία περί των αριθμών από το 1 έως το 10.Οι αριθμοί που προκαθορίζουν συμπεριφορές, ταλέντα, την ζωή!

Ενδεικτικό απόσπασμα:

“Το ότι η ζωή είναι κυκλική αποδεικνύεται από το 9 που με όποιον αριθμό και αν πολλαπλασιαστεί τα ψηφία είναι πάντα 9. Άρα επιστρέφει πάντα στον εαυτό του. Συμβολίζει την άνοδο στον πνευματικό κόσμο μετά το θάνατο.”Τα νεανικά χρόνια στην Σάμο με δάσκαλους τον Φερεκύδη τον Αναξίμανδρο και τον Θαλή τον Μιλήσιο. Μετεμψύχωση. Η σοφία της Σιωπής.

“Η σιωπή είναι ο γιατρός που θεραπεύει τα πάντα. Η Μεγάλη Σιωπή που χρειάζεται χρόνο υπομονή και γενναιότητα καθώς ο νους τρομάζει και οπισθοχωρεί φροντίζοντας να βρεί μια αφορμή για να παραδοθεί ξανά στις σκέψεις”.

Τα 20χρόνια στην Αίγυπτο και η μύηση του από τους ιερείς των Θηβών. Η σχολή στην Κάτω Ιταλία που στο τέλος μυστηριωδώς κάηκε. Ο θαυμασμός από τις κοινωνίες, οι άρχοντες που έμεναν ενεοί από το πόσο τους ταλαιπωρούσε το μυαλό με τους μαθητές του. Συζητήσεις για τα πάντα. Διατροφή και αυτοκυριαρχία. Η γαλήνη των λαχανικών, η αδρεναλίνη και το κρέας, ο ρόλος του κρασιού. Τι είναι ο αυθορμητισμός.

“Κάθε σελίδα του βιβλίου έκρυβε και μια νέα πρόκληση για το μυαλό”

Πώς να διοικείται μια πόλη.“Να κυβερνούν οι γενναίοι, ευγενείς και ευφυείς άντρες. Ποιοι είναι αυτοί; Εκείνοι που, ενώ είναι ισχυρότεροι από τους αδερφούς τους, δεν τους εκμεταλλεύονται. Όχι αυτοί που θα θέσουν τους υπόλοιπους υπό τον ζυγό της δεσποτικής διακυβέρνησής του. Αλλά αυτοί που καταφέρνουν να κυριαρχούν στα πάθη και τις εγωιστικές τους σκέψεις”.

Θεωρίες για σύνθετα ζητήματα που κατέληγαν απλά από τις ερμηνείες του. Κάθε σελίδα του βιβλίου έκρυβε και μια νέα πρόκληση για το μυαλό.

Άλλωστε, στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα ρητό του Αριστοτέλη. “Τα λογικά όντα διακρίνονται σε θεούς, σε ανθρώπους και σε πλάσματα όπως ο Πυθαγόρας.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: