Καλές εφόδους στη κοιλάδα της σιωπής

15 Jun

αρχείο λήψης

 

Εξήντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ με τα δακρυσμένα μάτια. Ήταν αυτός που από τρεις εθελοντές κατάφερε να φτιάξει τον μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό στην ιστορία της χώρας.

Ήταν αυτός που περίμενε να φάνε πρώτα οι αντάρτες του κι στο τέλος εκείνος ότι απέμενε. Όπως είχε δηλώσει ο Παπά Ανυπόμονος ”πολλούς θα έχουμε πάντα αλλά θα μας λείπει ο ένας”.

Στα τέλη Μαΐου του 1942 συγκρότησε στη Σπερχειάδα την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΛΑΣ από 15 άνδρες και άρχισε τον αγώνα κατά των κατακτητών.Παίρνει το όνομα Άρης από το θεό του πολέμου και το Βελουχιώτης από το θρυλικό βουνό της Ευρυτανίας, λίκνο της κλεφτουριάς του 21. Στις 7 Ιουνίου η ένοπλη ομάδα με επικεφαλής τον Άρη κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση στο χωριό Διμνίστα της Ευρυτανίας. Παρουσιάστηκε ως “ταγματάρχης πυροβολικού του ελληνικού στρατού” ώστε να αποκτήσει κύρος, μίλησε στους χωρικούς για τον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους κατακτητές και προσκάλεσε εθελεοντές να καταταγούν στον ΕΛΑΣ. Το επόμενο διάστημα η ένοπλη ομάδα εισέρχεται σε ορεινά χωριά της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, ο Άρης εξηγεί τους σκοπούς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και προσκαλεί εθελοντές στο τμήμα του. Καλεί έλληνες πατριώτες ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις, από βασιλικούς και φιλελεύθερους μέχρι κομμουνιστές. Ο ΕΛΑΣ του Άρη δεν είναι ένας ταξικός επαναστατικός στρατός, αλλά ένας πατριωτικός απελευθερωτικός. Γράφει ο ίδιος τον όρκο του ΕΛΑΣ και με αυτόν στο εξής θα ορκίζονται οι μαχητές του ΕΛΑΣ. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμη των μονάδων του ΕΛΑΣ. Στα τμήματα του ΕΛΑΣ εντάχθηκαν και ομάδες ορεσίβιων ληστοσυμμοριτών όπως των Καραλιβαναίων, οι οποίοι μεταμορφώθηκαν σε υποδειγματικούς μαχητές. Αντίθετα, δεν θα διστάσει να εξοντώσει την ομάδα των ληστοσυμμοριτών Αγοριδαίων, που ενώ είχε προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ εξακολουθούσε να συμπεριφέρεται όπως παλιά.Στα τμήματα του ΕΛΑΣ ο Άρης θα επιβάλλει σιδηρά πειθαρχία. Θα είναι αμίληκτος με τους προδότες και με όσους πάτησαν τον όρκο. Το εγχείρημα είναι τεράστιο και η πειθαρχία απαραίτητη.

Ακολουθεί η πιο χρυσή σελίδα του αντάρτικου. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. ”Χωρίς Ζέρβα δεν γινόταν αλλά χωρίς Άρη δεν θα πετύχαινε” είχε δηλώσει ο Γουντχάουζ. O Ζέρβας δέχθηκε το παράσημο όμως ενώ ο Άρης ζήτησε ρούχα και οπλισμό για τους αντάρτες του. Ακολουθεί η μάχη του Μικρού χωριού στις 18 Δεκεμβρίου του 1942 που θα γίνει τραγούδι με τους αυτοσχέδιους στίχους της Ναυσικάς Φλέγγα.

Η διαρκής εναντίωση του με την ηγεσία του Κ.Κ.Ε. θα φέρει την σκόπιμη υποβάθμιση τους στην Πελοπόννησο του αλληλοσπαραγμού. Ο Άρης τα καταφέρνει κι εκεί. Για τον πραγματικό Βελουχιώτη μπορούν να μιλήσουν μόνο οι αντάρτες του αυτοί που τον έζησαν από κοντά σε κάθε στιγμή της αντίστασης. Αυτοί που προδόθηκαν από την ηγεσία του κόμματος με την κατάπτιστη συμφωνία της Βάρκιζας.Οδηγήθηκε μακριά από τα κέντρα αποφάσεων και από την Κυβέρνηση του Βουνού.

Ο Άρης από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως ο στόχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εκτός από την απελευθέρωση από τους φασίστες ήταν και η λαοκρατία να οδηγηθεί δηλαδή ο λαός σε ελεύθερες εκλογές. Εξέθεσε ανοιχτά την εναντίωση του στη συνθήκη του Λιβάνου και στη συμφωνία της Καζέρτας.

Οι σχέσεις του με τους Άγγλους διπλωμάτες ήταν πάντα σε οριακό σημείο μετά την συμφωνία της Βάρκιζας ξεκινά αυτό ακριβώς που φοβόταν, μετά την παράδοση των όπλων ένα ανεξέλεγκτο πογκρόμ βίας εξαπολύεται εναντίον των αγωνιστών του ΕΛΑΣ. Δεν επιλέγει όμως την αμνηστία και τη διέξοδο στη Γιουκοσλαβία. Προσπαθεί να ιδρύσει τον Νέο ΕΛΑΣ μαζί με τον Τζαβέλα και τους μαυροσκούφηδες όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πολλοί πολεμιστές του έχουν αποσυρθεί προδομένοι και κουρασμένοι.

Ακόμη και ο ίδιος δείχνει να τα έχει χαμένα περιφέρεται ασκόπως στην κεντρική Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουνίου του 1945 στο χωριό Μεσούντα του Νομού Άρτας εκεί στο φαράγγι του Φάγγου με μια σφαίρα στο κρόταφο γράφεται το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα. Την ημέρα του θανάτου του δημοσιεύεται στο Ριζοσπάστη το κείμενο της διαγραφής του. τη διαγραφή  Το κείμενο έχει ως εξής: «Το ΠΓ ενέκρινε τη δημοσίευση στο “Ριζοσπάστη”, της απόφασης της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξαναγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τού ‘δωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία.

Τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα μεταφέρονται στη πλατεία των Τρικάλων εκεί η Ελλάδα που δεν πρόσφερε εκδικήθηκε με τον πιο αισχρό τρόπο την Ελλάδα που πολέμησε. Λένε πως με τα χρόνια τα μίση σβήνουν. Το κόμμα τον απεκατέστησε μερικώς και στα σχολικά βιβλία ακόμα δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα του.

Ήταν τέτοια η αφοσίωση και η λατρεία του κόσμου προς το πρόσωπο του που ο λαός δεν αποδεχόταν πως τα κεφάλια ανήκαν σε αυτόν και το Τζαβέλα. Ο λαϊκός θρύλος ανέφερε πως ο Άρης είχε διαφύγει και περίμενε στο βουνό μέχρι να κρίνει ο ίδιος πως πρέπει να εμφανιστεί και πάλι.

”Τότε κοίταξα ξανά το φανοστάτη εκείνον στη φωτογραφία της ντροπής κι είπα αντίο καπετάνιε επαναστάτη καλές εφόδους στη κοιλάδα της σιωπής”…

 

Advertisements

One Response to “Καλές εφόδους στη κοιλάδα της σιωπής”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Τρομολάγνοι | Society VS distortion - 17/07/2014

    […] εποχή της Τουρκοκρατίας και φτάνει στο απόγειο της με τους αντάρτες μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, κάθε εποχή είναι φυσικά πολύ διαφορετική. Έχει ένα […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: