Και τώρα τί;

6 Jul

Η επαύριο του δημοψηφίσματος, με όσα αναμφισβήτητα θετικά κι αν έχει έρθει βάσει τον γεγονότων των τελευταίων ημερών, κρύβει οπωσδήποτε  αβεβαιότητα. Μια αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων, την οποία θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να μην αποδεχθεί κάποιος που στοιχειωδώς γνωρίζει πόσο περίπλοκο είναι το πολιτικό σκηνικό εντός και εκτός. Και πιο συγκεκριμένα, αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιφάσεις του μπροστά σε αυτή την πρόκληση αξιοποίησης του λαϊκού παράγοντα και πόσο μεγάλο είναι το ρήγμα που θα αποφέρει το “όχι” στα εσωτερικά της ΕΕ του άκρατου φιλελευθερισμού;

Μπροστά σε αυτά τα ερωτήματα, ξεπροβάλλει συνάμα το “και τώρα τί” για τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου, της βάσης. Τί στρατηγική και δράσεις θα επιλέξουν μετά το δημοψήφισμα οι δυνάμεις της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς και της αναρχίας; Εδώ αγαπητοί φίλοι και φίλες τίθεται το ιστορικά αναπόφευκτο δίλημμα της ασφάλειας. Της ασφάλειας που παρέχει χρόνια η εσωστρέφεια, ο απομονωτισμός, η μίζερη νοοτροπία της γκρούπας, οι δράσεις που γίνονται απλά για να γίνονται, η φαντασιακή αύξηση ενός επαναστατικού “εγώ” που συντρίβεται στα σκουπίδια σχεδόν σε κάθε σοβαρή κοινωνικοπολιτική πρόκληση. Στην Ελλάδα της κρίσης, των αυτοκτονιών, των ανέργων, της εξαθλίωσης, του ηθικού ξεπεσμού, υπάρχει ακόμα η πολυτέλεια ενός ακούραστου ελιτισμού που μπολιάζεται από μια οικτρή άισθηση ιδεολογικής καθαρότητας. Η αδυναμία αντίληψης ότι τα γεγονότα ξεπερνούν τη σκιά του πανό.

Η έξοδος από αυτή την ασφάλεια συχνά φοβίζει, ή καλύτερα φέρνει σε άβολη θέση τα σχετικά κοινωνικά υποκείμενα, γιατί τα τοποθετεί σε άγνωστα νερά. Ωστόσο, η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν νοιάζεται ποτέ, ούτε στο ελάχιστο πραγματικά, για αυτούς που δεν πιάνουν τον παλμό της. Άρα λοιπόν, πώς πρέπει να κινηθούν τα διάφορα κομμάτια του δημοκρατικού χώρου της βάσης που έχουν συλλάβει το μέγεθος της ευκαιρίας; Την ευκαιρία να κτίσουν πάνω στην συγκρότηση της πρωτόλειας μεν, πρωτοφανούς δε για τα εδώ, λαϊκής συνείδησης, την ώρα που μια ρεφορμιστική κυβέρνηση υψώνει το όποιο ανάστημά της σε ΔΝΤ και ΕΕ. Όποιος-α πέρασε από το Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής και δεν αρκέστηκαν στο να παρατηρήσουν τις σημαίες του ΕΠΑΜ μπορεί και να αντιλήφθηκαν ότι για πρώτη φορά, ο στόχος της οργής ήταν συνειδητοποημένα ο εχθρός εντός. Τα κανάλια, οι λακέδες του ναι, οι προσκυνημένοι πολιτικοί φορείς-πιόνια των ολιγαρχών, ένα ολόκληρο σύστημα που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες. Εξού και το 62% ΟΧΙ μέσα στη μιντιακή και τραπεζική τρομοκρατία. Την ευκαιρίας επίσης, να αξιοποιήσουν το μομέντουμ μιας ώρας που το αστικοφιλελέδικο μπλοκ δεν έχει κατορθώσει να σηκώσει κεφάλι μετά από μια ακόμα μπουνιά στο σαγόνι και κλυδωνίζεται συθέμελα.

Συνεπώς, η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι μία: δυναμικά, στρατηγικά, προσεγγιστικά. Αυτή η απάντηση έχει διαφορετικές συνισταμένες, πρακτικές και τακτικές, αφετηρίες και δρόμους, αλλά ο άξονάς της θα ενώσει τις σχετικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ώστε να σύρουν την παρούσα κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο ακραία και συγκρουσιακά, πρώτα με τα εδώ σκυλιά και κατόπιν με τα έξω. Με άλλα λόγια, ανάπτυξη σχεδίων και παρεμβάσεων που θα χτυπήσουν καίρια κύτταρα της διαπλοκής και του ΝΑΙ, αξιοποιώντας την παρούσα λαϊκή “νομιμοποίηση” και τη ζάλη των απέναντι, και αναγκάζοντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσει τα κωλόμουνα τύπου Πανούση που έχει στις τάξεις του ξεδιαλύνοντας τις αντιφάσεις του κινούμενος όχι προς τα δεξιά αλλά εντελώς ανάποδα.

Πόσο εφικτό είναι αυτό; Λάθος. “Γιατί δεν παλέψατε”, θα είναι η απορία του μέλλοντος.

 

Έχει ήδη ξεκινήσει. Απλώς η ιστορία δεν ρωτάει ποτέ αν είμαστε έτοιμοι, μόνο κρίνει.

One Response to “Και τώρα τί;”

  1. kleovis 06/07/2015 at 4:46 pm #

    Reblogged this on Αέναη κίνηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: